LoveIsCinta

LoveIsCinta

Thursday, 22 September 2016

RESEPI SAMBAL JAWA @ SAMBAL TOTOK

Sebut sahaja sambal jawa atau lebih dikenali sebagai sambal totok, semestinya sedap dimakan bersama nasi panas sebagai pembuka selera.

Biasanya sambal totok ini sedap dimakan bersama sayur bening @ lebih dikenali sebagai sayur masak air.

Sambal totok ini mudah disediakan. Jom, saya kongsikan bersama resepi sambal totok :-

Bahan-Bahannya

15 biji cili ( saya lebih suka guna cili kampong)
3 biji bawang merah (kecil)
2 biji bawang putih.
1 genggam ikan bilis.

Cara penyediaan

Semua bahan seperti di atas di goreng terlebih dahulu. Tujuan digoreng adalah bagi memudahkan semua bahan-bahan ditombok menggunakan lesung batu. Saya lebih suka menggunakan lesung batu. 

Ala-ala Cara tradisional gitu.

Setelah digoreng, kesemua bahan tersebut hendaklah ditumbok dengan lumat.
Siap untuk dimakan bersama nasi panas dan sayur.

Mudahkan dan cepat.

Selamat Mencuba.



No comments:

Post a Comment