Khasiat Susu Kambing
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan
mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi
antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit,
memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu
dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu
kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan.
Antara kebaikan lain susu kambing
ialah:
- Tidak menyebabkan alahan.
- Membantu sistem imunisasi tubuh.
- Bersifat alkali.
- Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
- Membantu sistem penghadaman.
- Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu
saraf).
Khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh manusia. |
Kandungan Kalsium & Fosforus dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Kepentingan kalsium untuk beberapa fungsi yang lain:
- Mengeluarkan dan mengaktifkan banyak hormon
- Membolehkan penggumpalan darah
- Mengekalkan ketampanan otot dan mengawal pengucupan
- Menstabilkan dan menyelenggara membran sel
- Membolehkan saraf berfungsi dengan baik
- Mengawal degupan jantung
- Boleh mengurangkan kejadian kanser kolon
- Menyingkirkan toksin dalam kolon
- Menurunkan tekanan darah
- Memperbaiki ketegangan dan tidur yang selesa
- Membantu mencegah penyakit gusi dan keretakan akibat tekanan
|
|
|
No comments:
Post a Comment